Star Fox 64 3D Článek 3DS mix: skvělý Star Fox 64 3D

3DS mix: skvělý Star Fox 64 3D

Tomáš Krajča

Tomáš Krajča

7. 12. 2011 23:00
Reklama

Po dvojrecenzi mariovských eskapád na handheldu Ninendo 3DS, kdy jsme zhodnotili hit předvánoční sezóny Super Mario 3D Land a pokračování úspěšné série arkádových závodů Mario Kart 7. V dalším mixu handheldových recenzí se věnujeme zajímavým titulům, které najdete v českých obchodech. Nejlépe z našeho testu vyšel remake klasické vesmírné akce Star Fox 64 3D, ale špatně si nevedou ani ostatní: adventura Hollywood Crimes či realistické závody F1 2011.

Star Fox 64 3D

Jednou z nejlepších dostupných her pro 3DS je stále předělávka The Legend of Zelda: Ocarina of Time. A Star Fox 64 3D rozhodně pověst remakům klasických her z velkých konzolí Nintenda do 3D podoby nekazí. Je to pestrá, přístupná a zábavná střílečka stejně jako před lety. Hráči se stávají piloty stíhacího letounu Arwing ve hvězdném systému Lylat a čelí invazi vojsk šíleného vědce Androsse. Děj jinak není podstatný – důležité je, že dává prostor sérii akčních misí (kampaň je navíc rozvětvená a hráči si mnohdy mohou vybrat, do které lokace se vydají) ve volném prostoru i u povrchu planet. Sama akce je značně kolejnicová. Kamera za zadními tryskami sleduje stíhačku, která se řítí vpřed, hráč se musí vyhýbat asteroidům a nejrůznějším překážkám a likvidovat nepřátelské objekty. Zdánlivě přímočaré levely jsou ale nejen výzvou k nasbírání co nejvyššího skóre, ale skrývají často alternativní exity a bonusový obsah pro pozorné piloty.

Zábavnost a znovuhratelnost Star Fox 64 je bez debaty. 3D verze toho ale mnoho nepřidává. Díky možnosti ukládat postup už hráči nemusejí vždy začínat na planetě Corneria. 3D zobrazení docela pomáhá orientaci v obtížných místech typu asteroidového pásu – hráč má lepší představu, kdy dojde ke kolizi. Ale bohužel je opět nemožné využít při zapnutém 3D alternativního gyroskopického ovládání, s natočením handheldu se totiž 3D obraz rozplizne. Diskutabilní je také přidání multiplayeru bez online režimu. Prostě a jednoduše, to dobré ve Star Fox 64 3D povětšinou pochází z původní verze a díky tomu 3DS dostává špičkovou, pestrou a efektní vesmírnou akci.

Hodnocení: 8/10

James Noir's Hollywood Crimes

Poněkud výstřední zápletka uvádí hráče do děje detektivní adventurky Hollywood Crimes. Jako účastník kvízové soutěže Incredible Puzzle Masters se hráč snaží pomoci FBI s dopadením sériového vraha, který zanechává hádanky na místě činu – a kupodivu oběti jsou předchozí vítězové téže soutěže. Divné? Bude to ještě zamotanější... Každopádně ono zpočátku rušivé spojení se soutěží dává hráči možnost řešit několik separátních hádanek a neviset tak na jednom zákysu dlouhé hodiny. Hádanky zahrnují procházení 3D budišť, odemykání zámků paklíči, sekvenční puzzly a další zábavné typy problémů – a využívají při řešení často gyroskopického ovládání či 3D zobrazení.

Poměrně zajímavá je také prezentace: děj totiž vyprávějí filmečky, jež na jednu stranu působí pro menší rozlišení trochu lacině, ale zase se vcelku hodí k atmosféře herního světa. Hodně záleží na tom, zda hráč přijme za své postavy a zápletku – pak se bude výtečně bavit. Oproti hrám s profesorem Laytonem nemají Hollywood Crimes tak variabilní hádanky a jde i o výrazně kratší titul. Přesto je to solidní detektivní adventura, kterou by byla škoda minout.

Hodnocení: 7/10

F1 2011

Kdo netouží po arkádovém závodění, ale aspoň trochu realistickém zážitku z řízení monopostu formule 1, může se nechat zlákat konverzí F1 2011 – úspěšné závodní pecky od Codemasters. Její 3D verzi tvořil tým Sumo Digital, což jsou i autoři wiičkových formulí z roku 2009 či Sonic & Sega All-Stars Racing. V F1 2011 se jim podařilo přenést kvalitní jízdní model. Je až překvapivé, jak na malém kapesním zařízení může dobře působit jízda výkonným strojem po devatenáctce reálných tratí ze šampionátu F1. Pro řidiče začátečníky nebo pro hraní v dopravním prostředku je tu arkádový režim, smysl skutečně má ale pouze ježdění s povypínanými asistenty brzdění a zatáčení – třeba jen s vodicí čárou a automatickou převodovkou. Už tehdy formule snadno vyletí z trati, už tehdy hráč snadno probrzdí zatáčku a zažije u hry spoustu adrenalinových okamžiků. Pro fajšmekry jsou tu pak hardcore nastavení, kde už se také pořádně projeví změny v telemetrii před závodem.

Samotný dojem z šampionátů bohužel docela výrazně kazí agresivní a leckdy až nesmyslně se chovající AI jezdci. Čisté předjetí ve hře prakticky nevidíte, zato sebevražedných kamikaze útoků až až. Mezi nedostatky hry patří také ne zrovna nejatraktivnější grafika s hodně osekaným prostředím, která je ale zřejmě zčásti daní za docela plynulý framerate. Každopádně hraní F1 2011 na handheldu nelze srovnat s hraním na velké konzoli či PC – jde o hru, u níž se často naštvete, ale která v oblasti závodních simulátorů, které mají ambici realismu, nabídce 3DS vévodí.

Hodnocení: 6/10

Super Pokémon Rumble

Fenomén Pokémon se nevyhýbá ani Nintendu 3DS – bohužel první pokémonovskou hrou, s níž máme tu čest, je zdaleka ne přesvědčivá akční záležitost jménem Super Pokémon Rumble (původním japonským názvem Pokémon Rumble Blast). Jde o pokračování obskurní WiiWare záležitosti, které jí rozhodně pověst nevylepšuje. Hráči se v potrhlém příběhu snaží verbovat na různých místech co nejsilnější Pokémony a zapojují se s nimi do bitev o nepřátelské základny. Různé typy pokémonů sídlí na plážích, v jeskyních, věžích či lesích, jejich variabilita je opět obrovská a patří k hlavním kladům hry.

Bohužel, samotná bojová fáze je značně otravná, primitivní a repetitivní. Vybraného pokémona hráči navigují po shora snímané ploše, dvěma tlačítky provádějí dva druhy útoků... a to je vše: nejsou k dispozici žádná komba, úhybné manévry či speciální předměty, důležité je vyzkoušet dva tři pokémony, najít útok, který funguje, a pak do omrzení bušit do příslušného tlačítka. Oholení Pokémonů o jejich RPG rozměr, zlepšování schopností a trvanlivost má za výsledek, že tuhle tematickou mlátičku nejspíš odloží po pár hodinách i skalní fanoušek.

Hodnocení: 4/10

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama