Inazuma Eleven Článek DS mix: kapesní šílenství

DS mix: kapesní šílenství

Jan Bors

Jan Bors

4. 3. 2011 23:26 2
Reklama

Jelikož handheldům, tedy kapesním zařízením, se věnujeme celkem zřídka a Nintendu DS ještě méně, přichystali jsme si pro vás přehled her, které u nás poslední dobou vyšly. No a kdo ví, třeba na chvíli zase zahodíte mobily a přepnete se do pořád ještě zajímavé sféry poctivých a propracovaných titulů, jejichž kvalita mnohdy neleží v technickém zpracování, ale v nápadité a vybroušené hratelnosti. A jelikož nejsme troškaři, začneme tím vůbec nejlepším.

Inazuma Eleven

Inazuma Eleven je přesně ten typ hry, o kterém byste vůbec nepochybovali, že bude typickou zrůdnou japonskou kombinací pro Evropana nepochopitelných žánrů. Přeci jenom smíchat fotbal a japonské RPG, to nejsou zrovna typické ingredience pro hru. Přesto se však jedná o titul, který si dovolíme doporučit naprosto všem. Hratelností totiž předčí ledasco a hlavně, což pokládáme za obrovské plus, neodradí ani zaryté odpůrce žánru tradičních JRPG. Příběh Inazumy sice není nejzajímavější, ovšem má své nepostradatelné kouzlo, zajímavé (ačkoliv převážně povětšinou dětské) charaktery a hlavně ohromnou dávku fotbalu! Sportu, okolo kterého se to celé točí. Cílem je vyhrát letošní rok fotbalového šampionátu s týmem, který si sám vytrénujete a hlavně zamilujete. Samotná hratelnost pak sestává nejenom z hledání nových hráčů, explorace okolí, ale i čutání do kulatého nesmyslu. Zjednodušená simulace, kterou ovládáte pomocí stylusu, je snad vůbec to nejzábavnější a na zápasy či jejich opakování se budete neustále těšit. Do toho si přidejte speciální kličky, střely nebo obranné zákroky a máte tady jednu z nejlepších japonských kapesních her za poslední dobu, která má potenciál zaujmout i širší publikum.

Hodnocení: 9/10

Pokémon Black Version

Pokémoni se vrátili a vy je musíte chytit všechny! Tedy, ne, že byste museli, ale minimálně budete chtít. Je až neuvěřitelné, že tahle více než 15 let stará série vždycky hráče čapne velice rychle do svých spárů a pár desítek hodin nepustí. To se rozhodně nedá říct o každém JRPG. Na druhou stranu by to nešlo bez inovací a právě nová Black (a White) verze hry jich pár zásadních přidává. Ta, kterou zaregistrujete první, se týká grafického kabátku změnivšího se z klasického 2D izometrického pohledu do jakéhosi 2,5D - a na výsledku je to hodně znát. Jestli pozitivně nebo negativně, necháme na vás, ale nám se to po čase začalo zamlouvat. Další novinkou jsou animace pokémonů při tahových soubojích, i když tady si asi budete zvykat déle. Jednoduše DSko není zrovna nejvýkonnější stroj a hrát si v něm na pixelaté pseudo-3D zrovna není nejšťastnější nápad. Každopádně to přebije výborný a spravedlivější RPG systém, než jsme byli zvyklí, a výchova vašich pokémonů, kterých mimochodem přibilo zhruba 150 druhů, čili jich je teď více než 600. A to už je pořádná pálka. Právě hledání nových kousků do sbírky vás zabaví zřejmě nejvíc a nikoliv špatně, naopak budete rádi dlouhé hodiny prohledávat všemožná prostředí, abyste našli něco nového.  Noví pokémoni prostě a jednoduše stojí za to a nám nezbývá než je jednoznačně doporučit.

Hodnocení: 9/10

Kingdom Hearts Re:coded

Svět Disneye a Square Enix, neboli Mickey Mouse, Aladin nebo Alenka v říši Divů ruku v ruce s Cloudem či hlavním hrdinou hry Yorou. Série Kingdom Hearts je stará jako Metuzalém a její původně mobilní verze Re:coded se nakonec dostala i na DS. Ze začátku vás však bude totálně otravovat. Nezajímavé dialogy střídá nudná herní náplň, vybíjení krabic opravdu není to, co by nás na akčních RPG bavilo, a k tomu si přidejte ještě neuvěřitelně špatnou kameru, která spolu s DSkovými možnostmi ovládání naprosto nevyhovuje. Jenže najednou si uvědomíte, že uběhly tři čtyři hodiny, vy pořád nadáváte na nějaké zhůvěřilosti, ale přitom se neskonale bavíte (jen si to přiznat :) ). Bavíte se, protože se ve hře pořád něco děje, jednou je to typická rubanice, někdy tahové RPG a pak třeba adventura nebo klasická plošinovka. K tomu s návykovým a vcelku originálním RPG systémem  a hlavně s možností vylepšování komb. Rozhodně se tedy nejedná o jasnou volbu, ale vedle nesáhnete. Kingdom Hearts Re:coded totiž nabízí vcelku vyváženou zábavu pro každého, který jí dá trochu prostoru na prokázání svých kvalit.

Hodnocení: 7/10

Golden Sun

Jestli předchozí hra svým začátkem silně nudila, tak než zapnete poslední Golden Sun, připravte si na další půl hodinu alternativní zábavu. Jsme sice zvyklí, že japonská RPG jsou trochu ospalejší, ale tohle bylo i na nás moc. Naštěstí se po čase rozjede a tahle kombinace RPG a adventury si některé z vás možná získá. Má moc pěknou grafiku i vcelku zajímavý příběh, pokud tedy vynecháte minimálně polovinu všech dialogů, protože jsou tak neskutečně nudné a pomalé, že máte pocit uměle nastavované herní doby. Také na další aspekty si budete zvykat déle, než je zdrávo, a třeba tahové souboje vás rozhodně nenadchnou, i přesto, že potenciál by tu byl a jsou v pěkném 3D. Ač třeba možnost vyvolávat „Djinny“ (elementály, pokémony…) se zdá vcelku nápaditá, nakonec zjistíte, že nenabízí nic, kvůli čemu byste museli zrovna tuhle hru hrát, pokud nejste vyloženě fanda žánru. Záchranou budiž hádanky, i když nejde o žádné pořádné hlavolamy, alespoň nejsou nudné. Co naplat, že GS: Dark Dawn vypadá přímo k sežrání, když vás u ní drží pouze touha vědět, jak to dopadne a o to možná budete více zklamáni.  Golden Sun je tak záležitostí hlavně pro fanoušky předchozích dílů.

Hodnocení: 5/10

Mario vs. Donkey Kong Mini-Land Mayhem

Na konec tu máme v záplavě všech možných JRPG odlišný žánr. Logický rychlík s nejznámějším instalatérem a druhou nejznámější gorilou na světě. A jak jinak jde o ženskou, za kterou se ženete skrze nespočet propracovaných levelů. K hraní využíváte pouze stylusu, díky kterému různě měníte dění v daných úrovních tak, aby mohli vaši pohůnci, tedy Máriovy robotické klony, postupovat dál. Pro ty, co tituly z této Mário-odnože nikdy nehráli, přiblížíme, že hra připomíná stařičké Lemmings, ovšem hned na startu máte čas si váš postup v klidu promyslet. Jakmile však pustíte robůtky kupředu, musíte se pekelně soustředit a včas dělat naplánované úkony. Celé je to zabalené do velmi povedené a vyleštěné grafiky, což je u Mario her zvykem. Navíc se jedná o záležitost krajně návykovou a na notný čas dokáže z vašich DSek vyhodit i takové kousky jako jsou Inazuma Eleven nebo noví Pokémoni. Nejedná se přitom o nějaký objevný titul, který by převrátil váš život vzhůru nohama, ale o extrémně zábavný a přitom i náročný logický kousek. Mario vs. Donkey Kong Mini-Land Mayhem by vám neměl proklouznout mezi prsty, jedná se o velmi zábavný a kvalitní titul, i když pro majitele předchozích dílů se nejedná o nic převratného..

Hodnocení: 8/10

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama