Lemmings Recenze Lemmings

Lemmings

michal.jonas

michal.jonas

20. 10. 2006 22:41 4
Reklama

Lumíci patří spolu s kamarády červy Worms do zlaté historie počítačových i konzolových her, vždyť jen na konzole vyšla pěkná řádka jejich mutací. Máme zde Lemmingy na první PlayStation i na PSP, proto nepřekvapí jejich převod na PlayStation 2. Tupouni bohužel skoro úplně odpovídají svým dřívějším bratříčkům, nota bene když se v tomto případu jedná jen o konverzi z handheldu od Sony jen s několika málo novinkami.

IQ 000

Jedná se prakticky jen o uzavření série na všech „Sonyho“ platformách, výrazná vylepšení by nevyčenichalo ani prase bradavičnaté a to má nějaký čich! O náplni se asi nemá cenu vybavovat, přece jenom Lumíky asi zná opravdu každý z vás, protože se hrají již více než půl druhého desetiletí. Ve zkratce připomenu, že musíte větší či menší (5-100 jedinců) bandu naprosto tupé lumícké pakáže dostat pokud možno bez ztrát na životech do východu z každé úrovně, když Lemmingové umí bez příkazu od vás jen chodit sem a tam.

Jenže v lokaci jsou pasti, skály, kameny, můstky, propasti a další překážky, jenž překonáte za pomoci některých z osmi dovedností, kteréžto můžete vybranému živočichovi přidělit. Jeden tak umí kopat do země, druhý grupu zastaví, třetí umí šplhat, nebo skákat s rozevřeným parapletem. V praxi vyberete určeného Lumíka a nastavíte mu jeho povolání, čímž postupně šikovně zdoláte nástrahy úrovně.

Jde to i na ovladači

Výběr se provádí digitálním křížem, nebo páčkou skrze čtvercový kurzor, povolání vybíráte bočními tlačítky, stejně jako horizontální posun v úrovni. Pohled si ještě můžete jednorázově přiblížit, takže potvrzuji, že ovládání je i skrze nepraktický joypad přesné a intuitivní, když se nabízejí i tři rychlosti pohybu kurzoru. Jelikož Lumíci nemají v úrovni času nazbyt, nechybí tradiční zrychlení času, pauza i okamžitý restart úrovně. Něco na způsob „undo“ zde ale nenajdete.

Grafika je shodná s PSP verzí a je jen mírně detailnější a barevnější než stará verze z PSX. Nově pak podporuje širokoúhlý režim 16:9. Také prostředí je klasické ve dvou rozměrech, ale to je spíše k dobru. Z PSP bylo převzato i všech 36 úrovní, které nyní naleznete v samostatné kolonce a dalších 30 levelů ve čtveřici obtížností již plně odpovídá úplně první klasice na Commodore Amiga z roku 1990. Nově vymyšlené lokace chybí, leda byste si je sami vyrobili v přiloženém editoru.

PSP versus PS2

Prakticky jediné dvě novinky jsem si nechal na konec. Za prvé se umí Lumíci připojit i na internet a skrze něj sdílet vámi vytvořené levely se svým bratříčkem z PSP a naopak. Podobně můžete své obzvláště podařené výtvory uploadnout na oficiální web a nechat je volně ke stažení ostatním hráčům. Opačně si samozřejmě stáhnete uživatelské levely z obou posledních verzí. Online ani offline multiplayer nepřikvačil, Lumíci tak zabaví pouze jedináčky.

Sejměte je všechny!

Svého využití se dočkala i jinak oblíbená kamerka EyeToy a to díky separátní dvacítce uzpůsobených úrovní. Bohužel se jedná jen o samostatné úrovně mimo originální balík, ale i tak tento koncept přináší asi největší kopec srandy. O použití vašeho těla, hlavy a rukou jako pomůcek při překonávání překážek jsem už mluvil v nedávném článku o budoucnosti EyeToy periferie, ale zdaleka nejlepší odreagování je imbecilní Lumíky spráskat, nikoli zachraňovat, což právě díky kamerce jde docela dobře.

Stačí jeden větší rozmach a nakrásně se během okamžiku zbavíte nahromaděného stresu a vzteku z klasických úrovní hry, když všechna tupounská zvířátka smetete do věčného zapomnění. Uf, jaký to balzám na duši... Škoda že Lemmings na PS2 mají stát stejně jako ostatní řekněme dospělejší tituly, což má být kolem třinácti set. Podpora kamerky, editor úrovní a online služby navíc v porovnání s předchůdcem na první PlayStation za takový příplatek asi nestojí, když tuto původní klasiku seženete dnes již za tři stovky. Nicméně pro fanoušky nezbedných Lumíků v jakékoli podobě nové provedení rozhodně smysl má. A teď mě omluvte, už mi ty potvory zase lezou tam, kam jsem jim to zakázal, takže jich pár zase pěkně smetu.

Lemmings
Windows PC
PlayStation PlayStation 2
PlayStation PSP

Verdikt

Prakticky dvojče nedávné PSP verze pouze s několika novinkami navíc, ovšem za plnou cenu.

Co se nám líbí a nelíbí?

Bezproblémové ovládání, editor levelů, online funkce, podpora kamerky EyeToy.
Žádné zbrusu nové úrovně, minimum inovace, chybí tutorial pro Lumíky co sedí před televizí.
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama