jak-hospodari-take-2-budoucnost-gta-serie
Novinka Jak hospodaří Take 2 - budoucnost GTA série

Jak hospodaří Take 2 - budoucnost GTA série

sleepless.

sleepless.

8. 3. 2006 12:56
Reklama

Jako by nestačilo, že musí společnost Take-Two Interactive neustále čelit soudním řízením a veřejným útokům, hlavně kvůli titulům v sérii Grand Theft Auto, jejímž je vydavatelem. Nyní musí čelit i nepříznivým výsledkům svého hospodaření za poslední fiskální čtvrtletí, které začalo 1. listopadu 2005 a skončilo 31. ledna tohoto roku. Je sice pravda, že sama společnost žádné zázraky neočekávala, ale výsledek je i přesto překvapivě nepříznivý. Za výše uvedené čtvrtletí se totiž Take-Two podařilo dosáhnout ztráty ve výši 29.1 milionů dolarů, když tržby činily 265 milionů dolarů. Jen pro úplnost je třeba dodat, že za stejné období předešlého fiskálního roku se Take 2 podařilo dosáhnout tržeb 502.5 milionů dolarů a to hlavně díky titulu Grand Theft Auto: San Andreas. Paradoxně právě tato hra se společně s PSP titulem Grand Theft Auto Liberty City nejvíce zasloužila alespoň o nějaké tržby Take 2 mezi listopadem 2005 a lednem 2006. Jenže až na tyto dvě hry neměla spol. Take 2 ve výše zmíněném období na trhu žádný pořádný hit. Třetím nejprodávanějším titulem od Take 2 se tak stala tahová strategie Civilization IV od týmu Firaxis, které se podařilo udat 429 tisíc kopií. Na první pohled to není mnoho, ale opak je pravdou. Na to co je Civilization IV za titul a do jakého spadá žánru, je to více než dost.

Velkým zklamáním byl naopak neúspěch všech tří Xbox 360 titulů (Amped 3, NBA 2K6, NHL 2K6), které Take 2 mezi listopadem a lednem uvedla na trh. Vinu za jejich mizerné prodeje však CEO Paul Eibeler svalil hlavně na nedostatek konzolí samotných. Take 2 tak bude platformě Xbox 360 i nadále věřit, protože její vedení doufá, že s rostoucím počtem majitelů konzole Xbox 360 budou růst i prodeje Xbox 360 titulů. Zda-li je tento předpoklad správný se uvidí ještě během aktuálního fiskálního čtvrtletí, které pro Take 2 končí 30. dubna. Do té doby totiž Take 2 vydá hned několik Xbox 36é titulů včetně The Elder Scroll IV: Oblivion, Top Spin 2 a Major League Baseball 2K6. Kromě nich se na pultech obchodů objeví do konce dubna ještě PS2 verzeGrand Theft Auto: Liberty City Stories (bude se prodávat od počátku za nižší cenu) a závodní titul Midnight Club 3: DUB Edition REMIX (PS2, Xbox). Ve zbytku roku pak hodlá Take 2 vydat například tituly Table Tennis (Xbox 360), Bully (PS2, Xbox), The Da Vinci Code (PS2, Xbox, PC), Prey (Xbox 360, PC), Family Guy (PS2, Xbox, Gamecube), Stronghold Legends (PC) a The Darkness (Xbox 360, PS3).

Z výše uvedených informací je jasné, že se přinejmenším do října tohoto roku, kdy Take 2 končí fiskální rok 2006, neobjeví na trhu další regulérní Grand Theft Auto titul. Na fiskální rok 2007 však má spol. Take 2 připravenu celou řadu next-gen her a jednou z nich by mohlo být právě další Grand Theft Auto. Zdá se to však poněkud nepravděpodobné, zvlášť když ještě není jasné, kdy vůbec dojde k launchi konzole PlayStation 3. Právě s touto platformou je totiž GTA série úzce spojena a každý nový díl vyšel vždycky přednostně na PS2. Na druhou stranu však CEO Take 2 Paul Eibeler na přímý dotaz, jestli bude další GTA PS3 exkluzivní titul, nebo vyjde zároveň na více platformách, odpověděl velmi vyhýbavě. Možné je zkrátka úplně všechno.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama