Epic vydá Fortnite mimo Google Play
i Zdroj: Hrej.cz
Novinka Epic vydá Fortnite mimo Google Play

Epic vydá Fortnite mimo Google Play

Zdeněk Pudivítr

Zdeněk Pudivítr

4. 8. 2018 10:12 4
Reklama

Fortnite, nejpopulárnější hra současnosti, se z PC a konzolí nedávno rozrostla i na mobilní zařízení. Prozatím se bavíme pouze o iOS, kde Fortnite zažil vynikající start a během prvních tří týdnů vydělal přes 15 milionů dolarů. Jak se zdá, Epicu ani tohle nestačí, a proto se rozhodli pro celkem razantní krok. Chystanou verzi Fortnite pro Android totiž nevydají na platformě Google Play.

Důvody jsou podle vyjádření CEO Epicu, Tima Sweeneyho, především dva. Prvním je prý přímý kontakt se zákazníky na všech platformách, které to umožňují. Na tomto místě se sluší připomenout, že PC verzi hry si z populárního Steamu také nestáhnete, ale je potřeba použít vlastní launcher od Epicu. Sweeney dále prozrazuje, že pokud by iOS nabízel možnost instalovat aplikace mimo oficiální obchod, postupovali by stejně.

Druhým, závažnějším důvodem, je možnost obejít 30% podíl, který si Google strhne z každé provedené transakce u aplikací nainstalovaných přes jeho obchod. A právě tady bude zajímavé sledovat, jak zareagují hráči. Ačkoli totiž Android instalaci aplikací mimo Google Play umožňuje, je potřeba jí předem povolit. To sice není nic těžkého, přesto by mohlo upozornění operačního systému o sníženém zabezpečení telefonu některé uživatele odradit. Nehledě na to, že někteří neznalí hráči pro instalační balíček nemusí zamířit na oficiální stránky Epicu, čímž se vystaví možnosti instalace malwaru.

Pokud bychom se nebavili zrovna o Fortnite, jehož síla je nepochybně dostatečná, aby přilákala hráče i touto neobvyklou cestou, mohli bychom podobný krok od jiného studia považovat za ekonomickou sebevraždu. Není totiž žádným tajemstvím, že popularita, a tudíž i úspěch mobilních her, se mimo jiné odvozuje i od toho, zda jsou zviditelněné právě v oficiálních obchodech. Jestli se Epicu tento krok vyplatí, případně pokud ho budou ostatní vývojáři následovat, bychom se měli dozvědět ještě během léta, na kdy je vydání Fortnite pro Android plánováno.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama