Hongkongské protesty pokračují v AC: NH
i Zdroj: Hrej.cz
Novinka Hongkongské protesty pokračují v AC: NH

Hongkongské protesty pokračují v AC: NH

Tadeáš Pepř

Tadeáš Pepř

8. 4. 2020 13:00
Reklama

Vyhrocená situace související s protivládními protesty obyvatel Hongkongu byla v poslední době razantně ovlivněna opatřeními proti šíření nemoci Covid-19. Ani zákazy shromažďování většího množství osob na veřejnosti ale nezabránily demonstrujícím vyjadřovat své názory, využili k tomu herní hit posledních dní Animal Crossing: New Horizons.

Především po Twitteru se tak šíří snímky z ostrovů hráčů, kteří využívají hry ke svému boji za svobodu. Možnosti vytvářet v rámci hry vlastní obrázky využívají k protivládním sloganům, vyobrazení politických disidentů nebo naopak odporu k současné guvernérce oblasti Carrie Lamové. V souvislosti s ní vzniklo zvláštní gesto, ve kterém hráči svými síťkami na motýly mlátí do podobizen političky.

„Je to také cesta, jak lidem připomínat aby nezapomněli události posledních osmi měsíců. Ne každého zajímá politika, Animal Crossing je tak dobrým způsobem, jak dostat naše myšlenky i k lidem, kterým je politika lhostejná,“ sdělil magazínu Wired jeden z protestujících studentů.

Připomínáme, že situace v Hongkongu je následkem loňského vládního návrhu pozměňovacího zákona na vydávání lidí do ciziny, také známého jako extradition bill (vydávací zákon). Velmi zjednodušeně řečeno vznikly obavy, že by zákon mohl výrazně zvýšit vliv čínské jurisdikce na území Hongkongu. Především na konci loňského roku v proběhla v ulicích města řada masivních demonstrací, které byly často násilně potlačovány místní policií.

Citované Tweety byly vybrány z většího souboru článku blogu Kotaku.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama