14-filmu-na-cd-proc-pouzivat-blu-ray
Článek 14 filmů na CD, proč používat Blu-ray?

14 filmů na CD, proč používat Blu-ray?

Ondřej Grym

Ondřej Grym

23. 4. 2006 22:55 3
Reklama
14 filmů na CD, proč používat Blu-ray?
i Zdroj: Hrej.cz

Technologie EuclidVision je schopna komprimovat digitální snímky mnohem pečlivěji než současné standardy MPEG-2 nebo MPEG-4. Vedení firmy věří, že jejich systém zmenší hodinové kvalitní video tak, že bude snadno šiřitelné přes internet. Společnost dodala, že její technologii již dnes chrání 15 amerických patentů a současně, že vede jednání s „velkým počtem“ organizací, které by její softwarové dítko rády přivedly k životu.

EuclidVision používá ke komprimaci obrazu systém, který identifikuje jednotlivé objekty v nahrávce a počítá optimální úroveň komprese pro každý z nich zvlášť. Současná generace softwaru od EuclidVision tak dovoluje uspořádat videokonferenci i přes pomalou telefonní linku. „Naši odborníci umí sbalit 25MB video na nějakých 1,800 bytů,“ říká firma. „Použitím MPEG-4 však z podobného 25MB souboru uděláte nejméně 8000 bytů, což je více než 4x tolik.“

Lidé z EuclidVision tvrdí, že jejich systém pracuje ještě lépe s delšími nahrávkami. „Věříme, že čím je video delší, tím (software) pracuje lépe.“ Technologie si totiž pamatuje také určité prvky v komprimovaném filmu, které se po čase mohou opakovat – například tvář herce, stejný automobil, atd. „Jsme schopni uchovávat tyto objekty jako jediný digitální soubor,“ dodal šéf společnosti Richard Wingard.

A výsledek? Stojí za to.

Celovečerní video komprimované klasickou MPEG-4 zabere na kompaktním disku přibližně 700MB, jak všichni víme. Když stejná data projede technologie EuclidVision, pak se rázem dostáváme k neuvěřitelným 50MB. Díky tomu pak na jedno CD nacpete 14 filmů, holedbá se společnost. Jeden film (50 MB) tak přes rychlou síť stáhnete do pěti minut = noční můra Hollywoodu.

Nepopsaná Blu-ray média

14 filmů na CD, proč používat Blu-ray?
i Zdroj: Hrej.cz

Trh se svými spáry nechystá zasáhnout jen EuclidVision a jeho převratná komprimační technologie. Své plány mají i výrobci Blu-ray disků, kteří se nás snaží přesvědčit, že k životu nutně potřebujeme disky s kapacitou 25GB a více. Protože jen na ně se vejde audiovizuální dílo v „opravdu kvalitním formátu.“ No, dobrá, ovšem zaplatit za takto ultra-hyper-velké médium (25GB Blu-ray kotouč) necelou pětistovku se může zdát až moc. Právě tolik totiž budou stát první prázdné Blu-ray média japonské firmy TDK.

Za jejich přepisovatelné verze se připravme sáhnout do peněženky ještě o něco hlouběji – až k 600 korunkám. Samozřejmě, že bude cena Blu-ray a vůbec všech moderních záznamových médií nové generace postupně klesat. Otázkou však je, kdy se tak stane. Dodejme, že se TDK v prosinci vytáhne i s oboustrannými Blu-ray s kapacitou 50GB a cenou téměř 1200 korun. Přepisovatelná 50GB varianta tohoto kotouče pak vyjde na 60 dolarů – to už je lepší zainvestovat do několikaset gigabytového pevného disku…

Konkurence nespí…

14 filmů na CD, proč používat Blu-ray?
i Zdroj: Hrej.cz

TDK se již ohledně Blu-ray vyčerpalo, ani spřátelená Sony si zatím žádnou pěknou tiskovou zprávičku nepřichystala a otěže tak převzala japonská Toshiba – HD DVD tygr. (Nezapomínejme, že Toshiba a její 15GB lesklé kotoučky mají na své straně dva elektronické a softwarové molochy – Intel a Microsoft. HD DVD tak má opravdu proti Blu-ray velmi dobře našlápnuto.) V pondělí totiž společnost oznámila první reálný produkt, který si pohrává s HD DVD mechanikou – notebook Qosmio G30/697HS.

Nové HD DVD Qosmio je tedy vydáno – ovšem jedná se o pouhé papírové uvedení. Přístroj stále není na trhu a hned tak nebude. Spekuluje se až o druhé polovině května, tato informace se navíc netýká celosvětového trhu, ale pouze Japonska.

Pojďme se však podívat na vnitřnosti tohoto notebooku pečlivěji: jeho součástí je v budoucnu už „nezbytná“ HD DVD mechanika. Ta si kromě přehrání obsahu HD DVD poradí také s běžnými DVD a CD. Rovněž zapisuje na jedno- a dvouvrstvá DVD a DVD-RAM. HD DVD mechanika je silná pouhých 12,7 milimetrů. Její optická soustava pracuje s jednou jedinou čočkou, která dokáže jak číst HD DVD, tak zapisovat na DVD a CD média. HD DVD mechaniky jsou tedy kompatibilní se staršími typy záznamových disků., čímž získávají poměrně velkou výhodu nad Blu-ray systémy.

Ostatní bižuterie, která se podílí na konečné výbavě laptopu, zahrnuje dva televizní tunery – jeden slouží pro příjem digitálního pozemního vysílání, druhý je analogový. Ve vnitřnostech notebooku pracuje dvoujádrový Intel Core Duo Processor T2500 s frekvencí 2000 Mhz a dva pevné disky zapojené v RAID režimu s celkovou kapacitou 120GB. Zkrátka nepřijdou ani hráči – grafika nVidia GeForce Go 7600 se totiž nenechá rozhodit ani moderní gameskou. Perličkou květnového Qosmia je exceletní 17“ LCD displej s rozlišením 1920 x 1200 pixelů. A jeho cena? Vysoká. Odhaduje se na 4000 dolarů, téměř 100 000 korun.

Autor je redaktorem Novinky.cz, on-line magazinu deníku PRÁVO a portálu Seznam.cz
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama