Cyberpunk 2077: Phantom Liberty - dojmy z hraní na Gamescomu 2023
i Zdroj: CD Projekt
Preview Cyberpunk 2077 Článek Cyberpunk 2077: Phantom Liberty - dojmy z hraní na Gamescomu 2023

Cyberpunk 2077: Phantom Liberty - dojmy z hraní na Gamescomu 2023

Martin Zavřel

Martin Zavřel

29. 8. 2023 22:30

Na Gamescomu jsme si mohli vyzkoušet hratelnou misi očekávaného přídavku pro Cyberpunk 2077. Hráli jsme konkrétně na devkitu Xbox Series X, kde hra běžela velmi dobře, navzdory hustě zalidněným částem města Night City. A samotná ukázková mise měla skvělý spád.

Reklama

Rozsáhlý přídavek pro Cyberpunk 2077 s názvem Phantom Liberty je již skoro za dveřmi a na Gamescomu to bylo dobře poznat, jelikož hratelné demo v praxi působilo jako zcela hotová, parádně uhlazená příběhová mise s řadou skvělých momentů. Společně s vydáním přídavku se celá hra dočká zdarma upgrade na verzi 2.0, což sebou přinese záplavu vylepšení, od střelby z vozidel, přes překopaný strom schopností až po vylepšenou policii. Když jsem tedy přistoupil ke stojanu s ukázkou, měl jsem před sebou nelehkou volbu, zda drahocené minuty s hrou věnovat nějakému rozsáhlejšímu testování nových mechanik, nebo se prostě pokusit dohrát ukázkovou misi a udělat si tak představu o kvalitách nové kapitoly příběhu. Nakonec jsem se rozhodl pro to druhé.

Cyberpunk 2077: Phantom Liberty - dojmy z hraní na Gamescomu 2023
i Zdroj: Martin Zavřel / Hrej.cz

Ještě než začnete číst moje dojmy, měli byste vědět, že odehraná mise je pravděpodobně úvodní misí celého přídavku, takže pokud si nechcete vyzradit nic z jejího průběhu, následující odstavce nejsou pro vás.

Ačkoliv se zápletka této mise točila okolo příletu prezidentky “Nových spojených států amerických” Rosalindy Myers do Night City, nejvýraznější postavou byla ve skutečnosti netrunnerka s přezdívkou Songbird, která mého V kontaktovala na začátku a v průběhu mise stejným způsobem, jako to dělával Jonny Silverhand - objevovala se přede mnou jako hologram, který jsem mohl vidět jen já. V úvodu mě požádala, abych vylezl na jednu ze střech a lokalizoval přilétající “Air Force One” prezidentky Myersové vizuálně. To obnášelo nějaké to běhání, skákání a šplhání mezi rozestavěnými budovami v “nové” městské části Dogtown.

Nejvýraznější postavou byla netrunnerka s přezdívkou Songbird.

Jakmile jsem se ale na střechu dostal a zahlédl ve výšce orbitální raketoplán, blížící se k městu, z ulic pode mnou odstartovala naváděná raketa a situace rychle eskalovala, protože se zasažené letadlo - jak ve správné “filmově” dramatické katastrofě - prohnalo během kouřícího rychlopádu kolem mé hlavy. Panikařící Songbird mě samozřejmě okamžitě vyzvala, abych se vydal letadlo najít a prezidentku zachránit. A tím započal můj úprk skrz ulice Night City.

Song So Mi, netrunnerka lépe známá pod přezdívkou Songbird
i Zdroj: CD Projekt
Song So Mi, netrunnerka lépe známá pod přezdívkou Songbird

Možná to pro někoho bude znít jako banalita či samozřejmost, ale já jsem opět žasnul nad tím, jak stylové a nádherné tohle “herní” město je. Nejprve jsem se cpal skrz husté davy v ulicích, plné drobných scének (policisté zatýkající civilistu apod.), abych se postupně přesunul do vylidněnějších částí města, kde lidé postávali v malých hloučcích a ukazovali si na stoupající sloup kouře v dálce. Jak jsem se ještě více blížil k místu havárie, prosvištěly kolem mě také zásahové vozy policie. Dojem z živoucího místa, reagujícího přirozeně na tuto událost, byl prostě perfektní. Navíc to celé zcela plynule běželo a skvěle vypadalo, přičemž jsem hrál konkrétně na devkitu Xbox Series X.

Opět jsem žasnul nad tím, jak stylové a nádherné tohle “herní” město je.

Na místě havárie nicméně došlo na skutečnou akci: neměl jsem možnost dostatečně nasát příběh, abych vám přesně řekl, které frakce nebo gangy se zde sešly, aby se pokusily ukořistit obsah vraku, nicméně ozbrojených nepřátel bylo hodně a docela rychle se otočili proti mě. Na začátku dema jsem si mohl vybrat z jedné ze tří uložených pozic - v jedné byl V silný tank, v druhé šikovný hacker a ve třetí rychlý/kradmý zlodějíček. Já si vybral tanka a podle toho proběhla i následující akce, kdy jsem nepřátele brutálně kosil kulometem. Jakmile jsem se probil do zdánlivě mrtvých útrob spadlého letadla, Songbird mě navedla k “safe room” úkrytu prezidentky. Jak se ukázalo, tohle není jen tak nějaká upovídaná politička - Rosalinda na mne vyskočila s brokovnicí v ruce, čímž strhující a stylová ukázka skončila. S ohledem na zápletku celého přídavku (zajistit přežití a eskort prezidentky z nebezpečné části města, tak trochu jako ve filmu Útěk z New Yorku) si myslím, že se zřejmě jednalo o jeho úvodní misi.

Když vzpomínám na můj první průchod původní hrou, Cyberpunk 2077 pro mne byl jednak návštěvou naprosto úžasného, svérázného města… ale také sérií několika naprosto skvělých zážitků, zprostředkovaných některými hlavními i vedlejšími misemi - prostě tak, jak to CD Projekt ve svých hrách umí. Tato výbušná, výpravná a zábavná mise z Phantom Liberty mě utvrdila v tom, že přídavek nabídne podobně vydařené zážitky - a posunula ho o kus výš na mém žebříčku nejočekávanějších událostí podzimu.

Phantom Liberty vyjde 26. září pro PC, PS5 a Xbox Series X|S.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama