Papers, Please slaví už 10 let. Jeho autor uctil moment bezplatným demakem hratelným v prohlížeči
i Zdroj: Lucas Pope
Papers, Please Novinka Papers, Please slaví už 10 let. Jeho autor uctil moment bezplatným demakem hratelným v prohlížeči

Papers, Please slaví už 10 let. Jeho autor uctil moment bezplatným demakem hratelným v prohlížeči

Patrik Jelínek

Patrik Jelínek

10. 8. 2023 10:45

Deset let. Přes tolik let uplynulo od toho, co jsme si u Papers, Please poprvé mohli vyzkoušet, jaké by to asi bylo pracovat, kdybychom pracovali u imigrační kontroly. Od vydání této hry totiž skutečně už uplynulo tolik času – a to ačkoli se to zdá jako včera.

Reklama

  • Papers, Please po loňské mobilní verzi oslavila 10 let od vydání na PC
  • Hry se prodalo už přes 5 milionů kusů a na všech platformách nyní stojí 2 dolary
  • Nově se hra dočkala také demaku, jenž je dostupný zcela zdarma ve vašem prohlížeči

Na oslavu celé události bylo třeba něco speciálního, a to i díky slávě hry. Vývojář Lucas Pope proto v rámci příprav na tento moment přichystal bezplatný demake, kdy zlevnil i původní hru, která nyní stojí pouhé 2 dolary. Taktéž věnoval 100 tisíc dolarů (asi 2,2 milionu korun) Mezinárodnímu záchrannému výboru a současně oznámil, že hra prodala už přes 5 milionů kusů.

Hra Papers, Please debutovala na počítačích 8. srpna 2013, kdy hráče obsadila do role úředníka, který den za dnem kontroloval lidi na hranicích fiktivní země východního bloku. Na první pohled byl jeho úkol jednoduchý. Hra vyžadovala pouze to, aby hráč postupně v rámci rozhraní zkontrolovali doklady každého příchozího návštěvníka, načež jste se měli rozhodnout, zda mu vstup povolíte, nebo ne.

Postupem času jste však zjistili, že nic nebude tak jednoduché. Jednou se vám vkradl např. váš morální kompas, kdy vám náhodný muž kladl na srdce, že musí odcestovat ke své ženě, i když nemá každý z dokladů. Podruhé jste si zase více vzpomněli, že máte doma vlastní rodinu, kterou musíte živit, a není proto možné dělat ústupky. A nakonec přišly na řadu i úplatky, které podmiňoval váš nízký plat, jenž se vázal k předchozímu bodu. 

Hra jako taková byla tedy ve všech směrech opravdu bohatá, i když vizuálně též minimalistická. Rozhodnutí zde mohla vždy znamenat rozdíl mezi život a smrtí, kdy na konci každého dne hráč získal peníze za to, kolik lidí stihl odbavit a kolik úplatků přijal – a to i přesto, že některé z nich mohl mít i za přechod teroristů.

Co se týče demaku, ten ve všem pokračuje, i když v jiném stylu. Ve zjednodušení původní verze vznikal ve spolupráci s Keiko Pope, kdy vizuálně “běží” ve vizuálu makety LCD konzole, kdy je zdarma v prohlížeči a podobá se hře Game & Watch od společnosti Nintendo. 

Demake vám nabízí ve všech částech gameplaye zjednodušené tahy původní hry. V rámci testovacího programu, který vás má zaučit, jste tedy dál úředník hraniční kontroly, který schvaluje, či zamítá, kdo se do země dostane, nicméně rozdíl je grafický. Při kontrole fotografií a ostatních spisů si rychle všimnete, že obličeje lidí nepřipomínají tolik osoby, jako spíše Rorschachovy skvrny, což dodává hře jiný nádech a trochu jinou atmosféru.

Reklama
Reklama

Související články

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama