Prvnímu GTA během vývoje autoři vůbec nevěřili. Nemělo žádnou vizi
i Zdroj: Rockstar North
Grand Theft Auto 2 Novinka Prvnímu GTA během vývoje autoři vůbec nevěřili. Nemělo žádnou vizi

Prvnímu GTA během vývoje autoři vůbec nevěřili. Nemělo žádnou vizi

Tadeáš Pepř

Tadeáš Pepř

29. 11. 2022 13:06

Série Grand Theft Auto v současnosti patří mezi nejoblíbenější, nejznámější a především nejhodnotnější jména zábavního průmyslu. V době kdy se rodila to ale rozhodně tak růžové nebylo. Producent druhého dílu COlin Macdonald v rozhovoru pro BBC zavzpomínal na doby, kdy původní autoři prvního dílu hře vůbec nevěřili.

Reklama

  • Producent GTA 2 vzpomíná na vývoj prvního GTA
  • Hře autoři vůbec nevěřili a vývoj byl velmi komplikovaný
  • Úplně původní koncept spočíval v dinosaurech bourajících domy

V roce 1997 studio DMA Design (dnes známé jako Rockstar North) pracovalo dohromady na sedmi projektech, a jedním z nich byla nenápadná akce Grand Theft Auto. Dle Macdonalda ve firmě proběhlo malé statistické šetření, kterému titulu vývojáři věří úspěch, a který podle nich nemá smysl. Právě GTA prý z dotazníku vzešlo jako hra s vůbec nejnižší šancí na úspěch.

V průběhu vývoje šlo totiž prý o dost problematickou záležitost. Projekt údajně vůbec neměl jasnou tvůrčí vizi a především vůbec nefungoval. Hra měla každých pár minut padat a vývojáři ji neměli moc v lásce. Macdonald také dodává, že šlo původně o experiment, ve kterém hráč v roli dinosaura ničil město. Až později studio do vývoje přimíchalo automobily (a odstranilo dinosaury).

Už první díl si získal řadu fanoušků, popularitu ale série začala získávat především s dvojkou o dva roky později. GTA 3 z roku 2001 pak už znamenalo velkou revoluci nejen pro žánr městských akcí a ze značky se stal globální i komerční fenomén. Právě o konci devadesátých let a vývoji prvních GTA podrobněji vypráví sedmidílná podcastová série Bugzy Malone's Grandest Game od BBC 5.

Reklama
Reklama

Související články

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama